HÅLLBARHET

ICA Fastigheter jobbar proaktivt mot klimathot på våra fastigheter genom sårbarhetsanalyser

Viktigare än någonsin att agera mot klimathoten

Omvärlden blir alltmer medvetna om ökade klimathot som påverkar oss. Allt fler lagar, riktlinjer och branschstandarder börjar nu ta med klimathotet i sina krav och riktlinjer. Exempelvis tar numera EU-taxonomin med hur man som aktör ska motverka klimatförändringar och bidra till klimatförbättringar. ISO-standarden 14001 (som ICA Fastigheter är certifierade enligt) har under 2024 uppdaterat sitt ledningssystem med att ta med klimatrisker som ny del. 

Händelser kopplat till klimatförändringar är inte alltid något som går att försäkra sig mot. Det innebär att vi fastighetsägare behöver jobba mer effektivt för att göra våra fastigheter med mark och byggnader mer motståndskraftiga mot klimathoten och mindre sårbara. Vi behöver bygga mer stabilt, göra kloka materialval, grundligare analyser av mark- och väderförhållanden, tydligare riskkalkyler samt bygga bort och åtgärda de risker som är möjliga att åtgärda. 

ICA Fastigheter har som ett hållbarhetsmål att se till att alla våra fastigheter har en klimatriskstrategi baserad på en genomlysning av närliggande klimathot och möjlig påverkan av framtida klimateffekter. Vi har gjort en genomlysning av vårt fastighetsbestånd och har i ett första steg pekat ut 15 av våra JV-ägda fastigheter som är i behov av en djupgående klimat- och sårbarhetsanalys. Arbetet med analyserna startade i juni och planeras vara färdiga i september 2024.

Takinspektion på en ICA Maxi-byggnad. 

Ämnar till att identifiera och åtgärda risker i tid 

En av de som arbetar med klimat- och sårbarhetsanalyserna är Sofia Lindegård, hållbarhetsansvarig på ICA Fastigheter.

Varför vill vi göra det här och vad ska den fördjupade analysen resultera i?

- Vi vill få en fördjupad insyn och verka proaktivt vid de fastigheter som vi anser som utsatta, för ett långsiktigt bibehållet fastighetsvärde. Arbetet ska mynna ut i rapporter med tydligt identifierade områden för hot och sårbarhet, men även i en åtgärdslista som även har kostnadsförslag. Tanken är inte att bara identifiera hoten utan att skapa en planering och actionlist för hur vi tar oss an dem rent praktiskt och när, berättar Sofia Lindegård.

Andra fördelar med analyserna är att det ser till att vi uppfyller taxonomikravet i Miljöbyggnad iDrift. Att åtgärda möjliga risker i tid är även en trygghet för våra hyresgäster och besökare. Vi vill också kunna påverka kommuner och grannfastighetsägare kring klimathot i våra fastigheters närhet och skapa ringar på vattnet.  

 

 

Hur högt kan vatten stiga vid kraftiga skyfall? Detaljer blir viktiga för motståndskraftiga byggnader. 

Nyfiken på mer?

Kontakt

Om du vill prata mer om hållbarhet kan vi gärna ta ta ett möte!

Dela